Piwo towarzyszy człowiekowi od zawsze. Sposób produkcji złocistego lub ciemnobrązowego napoju ze sfermentowanego zboża przechodził rożne transformacje technologiczne, ale nie zmieniło się to, że piwo jest najstarszym i najchętniej spożywanym napitkiem na świecie.

Wśród dokumentów przechowywanych w Archiwum Narodowym w Krakowie znajdziemy także piwne archiwalia. Mówią one o prawie wyrobu piwa, o sposobie jego produkcji, zwalczaniu nieuczciwej konkurencji, reklamie i spożywaniu; zobaczyć możemy jak zmieniały się browary.

Zapraszamy na historyczne piwo z archiwalnych półek! Śledzenie dziejów piwa może być przecież niemniej interesującym zajęciem jak jego spożywanie. NA ZDROWIE!

Informacje na temat produkcji i spożycia piwa na ziemiach polskich
[I poł. XIX w.]

ANK, Teki Antoniego Schneidra, sygn. TSchn 1225, s. 112-113

Wiadomości statystyczne dot. produkcji i konsumpcji piwa na terenie monarchii austriackiej
[poł. XIX w.]

ANK, Teki Antoniego Schneidra, sygn. TSchn 1225, s. 92

Pismo do inż. Andrzeja Kędziora, senatora RP z informacjami statystycznymi dot. produkcji piwa w Browarze Jana Goetza w Okocimiu, 1929

ANK, Archiwum Goetza-Okocimskiego, sygn. AGO 192

Pismo do Dyrekcji browaru w Tarnobrzegu ws. przekazania piwa dla wojska, 1944

ANK, Archiwum Dzikowskie Tarnowskich, sygn. ADzT 3180

Anonimowy tekst satyryczny dot. nadmiernego spożywania alkoholu
[XVIII w.]

ANK Zbiór Zygmunta Glogera, sygn. ZZG 804